Vi gör framtid – pilot Almedalen

Med tema “Att investera i ungas framtid” gick Vi gör framtid av stapeln under Almedalen. Ett interaktivt webbtv-program som siktar på att skapa en bred community för oss som vill kliva fram och påverka vår framtid. 

Programmet inleddes med en inblick i vad sociala investeringar är, varför det är så hett just nu och varför det är viktigt för Sverige. Därefter fick vi perspektiv från samhällsentreprenörer och investerare och avslutningsvist kretsade samtalen kring frågan “Hur kan politiken skapa förutsättningar för innovation och det långsiktiga samhällsbygget?”

DAGENS GÄSTER
Eva Engquist, styrgruppsordförande Mötesplats Social Innovation vid Malmö högskola, om Malmö Stads satsning på en social investeringsfond och MSI arbete med bl.a social investering, samt Lena Höök, CSR-ansvarig Skandia och stiftelsen Skandia Idéer för livet, om deras mångåriga arbete med att investera i unga. Se en av Skandias många inspirationsfilmer här.

Nationalekonomen Ingvar Nilsson talade om utanförskapets ekonomi och sociala investeringar, något som han arbetat med i ungefär 35 år.

Via Skype fördes samtal med Louise Källbom, Temaledare, SKL och Norrköpings kommun, Sveriges första kommun att inrätta en social investeringsfond. 2010 inrättades fonden med 40 miljoner kronor.

Skypesamtal med Kieron Boyle, ansvarig för social finance vid Regeringskansliet i Storbritannien. Ett globalt perspektiv och en kort intro till vad som görs i Storbritannien vad gäller sociala investeringar.

Del två i programmet tog utgångspunkt i entreprenören och investeraren som direkt och praktiskt investerar i ungas framtid.

Jonas Bygdesson från My Dream Now, som fokuserar på praktik för att påverka ungas framtid och Pär Wiktorsson, Sverigechef på Reach for Change som investerar och coachar samhällsentreprenörer som gör livet bättre för barn.

Förinspelat samtal med Fatima Åsard, grundare och verksamhetsansvarig för Barn till Ensamma Mammor vid Fryshuset – en verksamhet som ger utsatta barn positiva barndomsminnen.

Därefter följde ett politiskt block med Luciano Astudillo, medgrundare till Uppstart Malmö – ett riskkapitalbolag för sociala investeringar. Uppstart Malmö är ett initiativ för att få fler i arbete – och samtidigt minska segregation, bryta utanförskap och skapa social hållbarhet i Malmö, samt Kristin Lilieqvist, kommittésekreterare Innovationsrådet, som alldeles nyligen lagt fram sin slutrapport där de bl.a föreslår att staten ska inrätta en nationell social investeringsfond.

Samtalet slutar inte här – fortsätt twittra, gå in på hemsidan www.vigorframtid.nu och fortsätt göra skillnad, se er roll i att göra framtid tillsammans med oss.

VAD HÄNDER NU?
Ambitionen är att göra flera sändningar under hösten och våren. Vi gör framtid’s sändningar kommer att kretsa kring INNOVATION som samhällsförändrande kraft.

Inför nästa sändning: På vilken plats vill ni se att vi gör nedslag, och vilket område för samhällsförändring vill ni att vi ska fokusera på? Kontakta oss på hemsidan eller via #vigörframtid

Häng med och gör framtid med oss!

Twitterflödet
Livesändningen
Info om Vi gör framtid

Mer information om sociala investeringsfonder
ABC i sociala investeringar
Mötesplats Social Innovation seminarium om sociala investeringar

Samarbetspartners för pilotavsnittet Vi gör framtid
Mötesplats social innovation
Veckans affärer – visade livesändningen på va.se

gäster 3 Juli

Gäster i studion

mia o åsa 3 juli

Mia Odabas och Åsa Minoz

fkdv 3 Juli

Björn Falkevik och Petter Karlsson

VAReinfeldt

På Ettan på Veckans Affärer igår kväll!

Taggar: , , , , , , , , , , , ,
Publicerad i Sändningar